اگر این روزها سری به مطب پزشکان اورتوپدی بزنید، متوجه خواهید شد که تعداد زیادی از بیماران آنان را افراد و اغلب زنانی تشکیل میدهند که به دلیل پوشیدن کفشهای نامناسب و البته بسیار شیک و مُد روز دچار مشکلات زیادی مانند: کمردرد، زانودرد، فرسودگی ماهیچههای ساق، آرتروز و .... شدهاند. با وجود بروز مشکلات فراوان ناشی از پوشیدن کفشهای نامناسب، زنان همچنان پنجههای پای خود را میچلانند تا پاهایشان را در کفشهای نوک تیز، پاشنه بلند مد روز جای دهند. گویا کفشها دیگر نه برای حفاظت از پاها که برای آراستگی و نمایان ساختن موقعیت ملی واجتماعی استفاده میشوند. کفشهای نوک تیز و باریک پا را در فضایی کمتر از آنچه که مورد نیاز پنجههاست قرار میدهند، در نتیجه به اعصاب پا فشار آورده و به آنها صدمه میزنند و درد طولانی مدت پاها سبب بروز آرتریت میشود. پوشیدن کفشهای پاشنه بلند نیز باعث میشود پا به سمت جلو لغزیده و وزن بدن بر روی پنجه پا وارد شده، و بدن از محور طبیعی خود خارج شود. دردهای شدید کمر از این مرحله آغاز میشود. پوشیدن کفشهای پاشنه بلند به مرور زمان سبب کوتاه شدن تاندون آشیل و بروز دردهای شدید در پشت ساق پا میشود. علاوه بر این درد زانو، گردن درد نیز از عوارض پوشیدن کفشهای پاشنه بلند است وتصور کنید چقدر بیانصافی است پوشیدن کفشهایی که هم پاشنه بلند هستند و هم پنجه باریک و به راستی مُد چه به روز آدمی میآورد!
جالب است بدانیم که عوارض پوشیدن کفشهای خیلی صاف که کمترین پاشنهای ندارند نیز کمتر از کفشهای پاشنه بلند نیست و آنها نیز به مرور زمان سبب بروز دردهای شدید در کمر، کف پا وساق پا میشوند. با این تفاسیر بهترین کفش برای تأمین سلامتی پا چگونه باید باشد؟
کفش مناسب کفشی است که از شکل طبیعی پا تبعیت کند یعنی نه خیلی صاف باشد و نه خیلی بلند و حدود سه سانتیمتر پاشنه داشته باشد و در عین حال که از قوس پا محافظت میکند، باید در قسمت تخت کفش و در زیر پنجههای پا انعطافپذیر باشد. نوک آن گرد باشد و جنس آن نرم بوده و به پا هیچ فشاری وارد نکند. این ویژگی در اغلب کفشهای ورزشی وجود دارد. بهتراست هنگام خرید کفش به کارکرد آن توجه بیشتری شود تا به زیبایی. در صورت بروز کمر درد پس از پوشیدن کفشهای جدید علت آن را در کفشهایتان جستجو کنید.
بهتر است از خرید و تعویض پیاپی کفش خودداری شود، چرا که ضمن داشتن هزینه زیاد عوارضی را نیز برای سلامتی به دنبال خواهد داشت. میتوانید در این مورد از متخصصان اورتوپدی بپرسید.
و آخر کلام اینکه انسان در قبال تمام نعمتهایی که خداوند متعال به او عنایت فرموده مسؤول است و موظف است از امانتهای الهی به خوبی محافظت کند. سلامتی فیزیکی پاها از بزرگترین نعمات الهی است و اگر به طور عمد آن را به خطر بیندازیم در پیشگاه خداوند مسؤولیم. پس با جسممان و مهمتر از آن، با روحمان مهربانتر رفتار کنیم.