دردهای عصب سیاتیک و درمان ها
بارزترین علایم
از بارزترین علایم دردهای عصب سیاتیک می توان به احساس درد شدید و بی وقفه در ناحیه پشت ران ها اشاره کرد که این درد تا قوزک پا و تا کف پا تیر می کشد و فرد را از پا می اندازد.
علت درد
گفته می شود که دردهای عصب سیاتیک در نتیجه وارد شدن فشار بر عصب سیاتیک بروز می کند و دلیل اصلی وارد شدن این فشار را نیز در چهار عامل اصلی دانسته اند که در ادامه به این چهار عامل اشاره خواهیم کرد.
1-jpg
موقعیت اعصاب و عضلات
در تصویر به وضوح می توانید موقعیت عصب سیاتیک و عضلاتی که این عصب را احاطه کرده اند را ببینید و برای تشریح این درد و برای تشریح راه های مبارزه با این درد دانستن این موقعیت ها الزامی است.
·کوتاه شدن عضلات piriformis
در برخی موارد فشار وارد شده بر عصب سیاتیک و درد کشنده ای که از این فشار حاصل می شود در نتیجه کوتاه شدن و یا سفت شدن و منقبض شدن عضلات piriformis رخ می نماید.
دلیل کوتاهی!
خود این امر یعنی کوتاه شدن طول عضلات piriformis نیز در نتیجه تنبلی و در نتیجه به کار گرفته نشدن این عضلات که معمولا در زندگی عادی با فشار چندانی درگیر نمی شود حادث می شود.
کم شدن فاصله بین مهره
در برخی موارد نیز به دلیل کم شدن فاصله بین مهره ها فشار بر روی رشته های عصبی وارد می شود و همین فشار نیز به درد شدید در ناحیه کمر و پشت ران ها می انجامد.
نکته
این حالت در میان وزنه براداران و در میان کسانی با تمرین با وزنه سر و کار دارند و حرکاتی همانند اسکوات و دیگر حرکات تمرینی سنگین که فشار عمودی شدید بر مهره ها وارد می کنند را به صورت منظم در برنامه دارند شایع تر از دیگر افراد بوده است.
توصیه
از این رو گفته می شود که پس از تمرینات سنگین همانند پرس های سنگین سرشانه و اسکوات پا و ددلیفت و حرکاتی همانند یک ضرب و دو ضرب وزنه برداری که در تمامی این حرکت تمرینی فشار شدیدی بر روی مهره های کمری اعمال شده و زمینه برای کم شدن فاصله بین مهره ها فراهم تر می شود حرکات کششی که آویزان شدن از میله بارفیکس را می توان سر سلسله این کشش ها دانست باید اجرا شود و در صورتی که به این توصیه ساده توجه نداشته باشید ممکن است پس از چند سال به این دردها دچار شوید و از تمرین و از زندگی ساقط شوید.
·جابجا شدن مهره ها
در برخی موارد نیز در اثر وارد شدن ضربه های ناگهانی که معمولا در جریان اجرای انفجاری حرکات تمرینی و در جریان پرتاب های یک ضرب و دو ضرب و همچنین در جریان تصادفات رانندگی نیز رخ می دهد مهره ها کمری جابجا می شوند و همین جابجایی نیز موجب وارد شدن فشار شدید بر اعصاب شده و همین فشار نیز دردهای شدید را سبب می گردد.
نکته
این حالت و جابجا شدن دیسک معمولا فشار ممتد بر اعصاب نداشته و در برخی موارد فشار وارد شده بر رشته های عصبی زیاد شده و درد ناشی از این فشار فرد را زمین گیر می کند و در برخی موارد نیز فشاری بر اعصاب وارد نمی شود و فرد کمترین دردی در نواحی کمر و پشت ران ها احساس نمی کند.
·بیرون زدگی دیسک ها
در برخی موارد نیز دیسک هایی که بین مهره ها قرار دارند به دلیل فشار و ضرباتی که ممکن است به صورت عمودی و حتی افقی به ستون فقرات وارد شده باشد از موقعیت خود خارج شده و فرد به اصطلاح دچار بیرون زدگی و هرنی دیسک می شود و همین مسئله نیز فشار شدیدی بر اعصاب این ناحیه وارد می کند و نتیجه این امر نیز به صورت درد شدید در ناحیه کمر و پشت ران ها بروز می کند.
دلایل بیرون زدگی دیسک
این بیرون زدگی علاوه بر فشارهای ناگهانی و علاوه بر تصادفات ممکن است در نتیجه فشارهای خفیف ممتد و ادامه دارد که در طول سالیان دراز بر این عضلات وارد می شود نیز رخ داده باشد که این حالت در مورد کسانی که کارهای بدنی سنگین و سخت داشته و یا تمرینات مداوم ولی نه چندان محتاطانه و نه چندان سنجیده دارند بروز می کند.
تحلیل رفتن عضلات
صد البته در این میان افرادی که در برخی نقاط بدن به دلیل کم کاری این نواحی دچار به تحلیل رفتن عضلات هستند بیشتر از افرادی که عضلاتی متناسب و قدرتمند دارد در معرض بروز دردهای سیاتیک هستند و افرادی که ورزش های منظم می کنند به دلیل اینکه از عضلات قدرتمندی برخوردار هستند در صورتی که رعایت احتیاطات لازم را بکنند در قیاس با افراد معمولی کمتر دچار این مشکلات می شوند.
تشخیص
تشخیص اینکه فشار بر اعصاب به چه دلیل حادث شده است از اهمیت زیادی برخوردار است ولی در اغلب موارد افراد از اینکه چه عاملی سبب وارد شدن فشار بر عصب و سبب بروز این درد می شود بی اطلاع هستند.
پیش فرض اصلی
در مواردی که افراد در کشف دلیل ناموفق می مانند توصیه می شود که دلیل پایه و اصلی را به عنوان دلیل غالب دانسته و بر این اساس برنامه ریزی کنید.
شایع ترین دلیل
شایع ترین دلیل، وارد شدن فشار بر عصب از دست رفتن بالانس عضلانی و ضعیف شدن عضلات در پاره ای از نقاط بدن و قوی شدن ناهماهنگ برخی دیگر از عضلات در دیگر نواحی بدن بوده است.
درمان
جز در مواردی که این فشار بسیار شدید بوده و در نتیجه فیزیوتراپی و در نتیجه ورزش درمانی بهبودی حاصل نمی شود و فرد به ناچار به تیغ جراحی سپرده می شود در اغلب موارد با رعایت پاره ای موارد و با روش های ورزش درمانی به خوبی می توان این دزدها را تقلیل داده و حتی به کلی درمان کرد.
گفتیم که دردهای عصب سیاتیک در نتیجه وارد شدن ضربه و یا در نتیجه ناهماهنگی عضلات و در برخی موارد هم در نتیجه تلفیق این دو علت رخ می دهد و درمان و روش های درمانی غیز پزشکی نیز بر اساس همین علت ها پایه ریزی و اجرا می شود.
در تصویر زیر به خوبی می توانید عصب سیاتیک را مشاهده کنید و ببینید که این عصب در کدام ناحیه از بدن انسان قرار دارد و وارد شدن فشار بر این عصب نیز در کدام نواحی از بدن می تواند تولید درد بکند.
2-jpg
در برخی موارد افراد به دلیل اینکه درد در نواحی پشت ران رخ می نماید این درد را نمی توانند با ناهنجاری هایی که در ناجیه لگن و در ناحیه ستون فقرات رخ داده است مرتبط بدانند و دلیل این امر نیز بی اطلاعی در مورد موقعیت و منشا این درد است ولی با توجه به تصویر بالا و با توجه به موقعیت این عصب در بدن آدمی می توان دلیل بروز درد در این نواحی در نتیجه وارد شدن فشار بر عصب سیاتیک را کاملا توضیح داد.
اغلب افراد در طول عمر خود بیشترین کاری که می کنند نشستن بر لبه صندلی است به گونه ای که پاها را نیز بر زمین تکیه می دهند.
در این حالت که تقریبا در تمامی طول روز در این حالت هستیم کمترین فشاری بر عضلات Piriformis که در تصویر بالا آن را دیدید وارد نمی شود و این عضلات نیز به مرور زمان به تحلیل رفته و از طول این عضلات نیز به نحو محسوس کاسته می شود.
کاسته شدن از طول این عضلات و کوتاه شدن طول این عضلات نیز فشار شدیدی بر عصب سیاتیک وارد می کند و همین فشار نیز به دردهای ناحیه پشت ران ختم می شود.
نکته جالب توجه
جالب توجه ترین نکته در مورد این نوع از درد ها و درمان های غیر دارویی با آن مواجه هستیم این است که تمرین دادن افرادی که با این دردها دست به گریبان هستند به دلیل اینکه حرکت دادن اعضا به تشدید درد ختم می شود به دشواری ممکن است و معمولا زمانی که افراد را توصیه به اجرای حرکات تمرینی می کنید از تن در دادن به این نوع از درمان ها شدیدا خودداری می کنند و این در حالی است راه اصلی درمان این دردها تمرین دادن عضلات و تقویت این عضلات و فرم دادن و بالانس کردن عضلات است.
کم تحرکی
تصور کنید فردی که در تمام طول عمر خود ورزش و فعالیت های سنگی نداشته است به یکباره در تعطیلات هوس دوچرخه سواری کرده و شدیدا دوچرخه سواری می کند و یا با دیدن تردمیل و یا در مواجه شدن با فضای آزاد هوس دویدن و کم کردن روی بن جانسون می کند و شروع به دویدن در سرعت های بالا می کند.
فشار نابجا
یا می توان تصور کرد که افراد با دیدن هالتر و وزنه شدیدا دچار انمسفر زدگی شده و بدون توجه به اینکه سابقه ای در تمرین با وزنه نداشته اند به یکباره خود را آرنولد توهم کرده و ورزش سنگین می کنند.
این مقاله متعلق به بانک مقالات پایگاه تخصصی پرورش اندام و ورزش های قدرتی به آدرس پاوربیلدینگ دات آی آر powerbuilding.ir می باشد. تمامی این مقالات با اخذ مجوز از وزارت فرهنگ و ارشاد جمهوری اسلامی ایران، پیشتر در قالب کتاب چاپ و منتشر گردیده است و بدیهی است هر گونه کپی برداری و استفاده کلی و جزئی از این مقالات در کتاب ها، سایت ها، وبلاگ ها، نشریات و غیره بدون اجازه کتبی از مدیر سایت حتی با ذکر منبع نیز ممنوع بوده و افراد خاطی قویاً تحت پیگرد قانونی قرار خواهند گرفت.
جابجا کردن اجسام سنگین
در زندگی روزمره نیز گاه در جریان اسباب کشی و یا در جریان خانه تکانی های پیش از عید نیاز به جابجا کردن اجسام سنگین و نیاز به بالا بردن این اسباب بدون استفاده از آ****** پیدا می کنیم.
هشدار
در مورد اول عضلات Piriformis شدیدا تنبل می شوند و همین تنبلی نیز همانگونه که ذکر شد به کوتاه شدن طول این عضلات ختم شده و همین مسئله نیز فشار بر عصب سیاتیک وارد کرده و ایجاد درد می کند.
اسپاسم های شدید
در دو مورد بعدی عضلات Piriformis که تا به امروز فعالیت چندانی نداشتند به یکباره با فعالیت شدید و با کشش های شدید درگیر می شوند و به دلیل اینکه تاب و توان تحمل این همه فشار و کشش را ندارند شدیدا منقبض می شوند و این انقباض تا مدت ها پس از قطع فعالیت و کشش نیز ادامه یافته و تبدیل به اسپاسم می شود و همین مسئله نیز به وارد شدن فشار شدید بر عصب سیاتیک ختم می شود و این فشار نیز به ضورت درد شدید در نواحی پشت ران بروز می کند.
اصلی ترین دلایل
اصلی ترین دلایل بروز این دردها در میان عموم افراد جامعه دو گروه دلایل بالا بودند و در این میان بروز این نوع از دردهای در میان ورزشکاران رشته های قدرتی نیز وارد شدن ضربات ناگهانی و یا کم شدن فاصله بین مهره ها در جریان تمرینات مداوم بوده است و صد البته تمرینات نامتناسب و ضعیف شدن عضلات یاد شده و یا در برخی موارد وارد شدن فشار ناگهانی و نسنجیده تمرین بر عضلات یاد شده و اسپاسم عضلات یاد شده در مورد این سری از افراد نیز دیده شده است.
انتشار درد
درد عصب سیاتیک در اغلب موارد از بالاترین نقطه لگن شروع شده و تا کف پا کشیده می شود و به واقع باید گفت که این درد، درد بسیار شدیدی است که فرد را زمین گیر می کند و در اغلب موارد به دلیل بالا بودن شدت درد، درمان های دارویی و ضد دردهای غیر مخدر در مورد این دردها چندان موثر واقع نمی شوند ولی خوشبختانه این نوع از دردها پس از مدت زمانی که ممکن است چندین هفته نیز به طول بیانجامد رو به بهبود و یا دست کم رو به بهبود نسبی می گذارند و از این جهت باز جای شکرش باقی است.
تمرکز درد
با شروع درد و با امتداد یافتن آن به سمت کف پا معمولا افراد متوجه بروز درد سیاتیک می شوند و پس از یکی دو روز درد در ناحیه ساق پا متمرکز شده و در برخی موارد نیز در ناحیه زانو متمرکز شده و پس از مدت کوتاهی نیز این درد در ناحیه پشت ران متمرکز می شود باید گفت که این درد در برخی موارد به اندازه ای شدید است که فرد حتی توان ایستادن را نیز ندارد.
نکته مهم
معمولا زمانی که افراد به ورزش درمانی روی می آورند این روند تشدید می شود یعنی درد در برخی موارد به این فرمی که به آن اشاره شد در بدن تغییر موقعیت می دهد و در معدود موارد نیز درد تشدید می شود و افرادی که از ماهیت درد و از ماهیت درمانی که برای این درد در نظر گرفته شده است اطلاعات درستی ندارند به دلیل جابجا شدن و به دلیل تشدید درد از ادامه درمان خودداری کرده و به استراحت مطلق روی آورده و به مصرف دزهای بالای ضد دردها روی می آورند.
هشدار
در مورد این افراد باید این مهم را یادآوری کرد که افزایش دز داروهای مصرفی ضد درد به عادت کردن بدن به این داروها ختم شده و در کنار عوارض ناشی از افراط در مصرف این داروها به مرور از شدت اثر این داروها بر بدن نیز کم می کند و از سوی دیگر به تنبل تر شدن هر چه بیشتر عضلات ختم شده و این درد را در بدن نهادینه می کند.
استراحت و داروهای شل کننده عضلات
البته در مواردی که این درد در نتیجه بروز اسپاسم های شدید در عضلات رخ نموده باشد استراحت در چندین روز اول بروز درد و استفاده از داروهای شل کننده عضلات به واقع ضروری بوده و موثر واقع می شود و ورزش درمانی در مورد این افراد پس از رفع شدن اسپاسم های عضلانی باید پیاده شود.
در آینده در مورد حرکات تمرینی و کشش های مناسب برای تقلیل و برای درمان این سری از دردها بیشتر سخن گفته خواهد شد.
برچسب هادردهای عصب سیاتیک و درمان ها,